18 jul. 2012

Drentse monden

Een serie foto's uit Valthermond, behorende bij de Drentse monden.
De Drentse Monden zijn ontstaan ten tijde van de ontginning van het veen in Groningen en Drenthe. Door het graven van de zijkanalen die bijna loodrecht op het Stadskanaal lagen, ontstonden de zogenoemde monden die dienden ter afwatering van het veen en voor het vervoer daarvan. Langs deze monden ontstonden dorpen.
De monden worden vanuit het noorden naar het zuiden telkens iets langer.
De dorpen zijn typische lintdorpen. Ten tijde van de veenontginning hadden een aantal van deze dorpen twee kanalen: een Noorderdiep en een Zuiderdiep. Halverwege de 20e eeuw zijn veel diepen gedempt zodat er weinig van de geschiedenis zichtbaar is gebleven.

De geschiedenis van het dorp Valthermond gaat terug tot 1853 en is verbonden met het veen. Voordat de Valthervenen werden ontgonnen had het gebied de aanblik van een woestenij: een groot moerasgebied met heide en hier en daar wat bosjes
Bron: Wikipedia
 Deze serie is gemaakt aan het Zuiderdiep, aan de ene zijde v.h. kanaal staan voornamelijk de boerderijen, waarbij 2 boerderijen samen één brug delen.
 In de jaren 1960-1970 werden de kanalen gedempt, gelukkig heeft men sinds enkele jaren het voorste gedeelte <grenzend aan Musselkanaal> weer in oude glorie hersteld.6 opmerkingen:

 1. Het blijft toch een uniek stukje Nederland, Truus. Ik ben veel in de noordelijke provincies geweest. Het is er zo heel anders dan in het westen. Je hebt er een mooie serie van gemaakt. Ik zie zo hier en daar zelfs nog een blauwe lucht. Leuk om je info te lezen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt mij mooi wonen daar, prachtig aan het water.
  Mooie foto's die je er maakte Truus.
  De eerste is mooi met de stukjes van de brug aan weerszijde.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De rust komt je tegemoet op de foto's Truus.
  Heel mooi in beeld gebracht dit stukje Drenthe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat heerlijk om dit te zien je waant je toch terug in de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zijn wel de optrekjes waar wij het voor doen, dacht ik. Ik zou er zo inwillen. Een fraaie serie die het verlangen naar vrij wonen aanwakkert.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Truus,

  hele mooie serie en ik zou daar graag een optrekje betrekken :-) Je had mooi stil weer toen je deze foto's nam, want je ziet de weerspiegelingen in het water. Mooie informatie ook erbij en dan weet je gelijk waar het voer gaat.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen