23 apr. 2013

102.000 stenen

                                Herinneringscentrum Westerbork- 1
                                102.000 stenen met een Davidster 

 De 102.000 stenen


Vanuit het doorgangskamp Westerbork werden meer dan honderdduizend mensen gedeporteerd. Van hen keerden 102.000 niet terug. Op initiatief van een aantal oud-gevangenen zijn op de voormalige appelplaats 102.000 stenen geplaatst. De achterliggende gedachte is duidelijk te maken om hoeveel mensen het bij deze moord gaat. Maar naast deze massaliteit wordt ook de individualiteit duidelijk: de stenen zijn willekeurig in hoogte gestraat om het individu te benadrukken: 102.000 keer een moeder, een vader, een zoon, een dochter, een broer, een zus….
De stenen zijn op een gelijkmatige manier geplaatst binnen de kaart van Nederland. De meeste Nederlandse gemeenten hadden voor de oorlog Joodse inwoners, waardoor de vervolging van de Joden dan ook de gehele samenleving aanging. Op de kop van de stenen is een davidster aangebracht.
Tweehonderdendertien stenen zijn met een vlam uitgevoerd: een groep van 245 Sinti en Roma werd op 19 mei 1944 vanuit kamp Westerbork gedeporteerd en grotendeels vermoord in Auschwitz. Honderd stenen hebben geen symbool en staan voor de verzetsstrijders die in kamp Westerbork gevangen zaten om weggevoerd te worden.
Voor overlevenden en nabestaanden is niets meer terug te vinden van hun familieleden, vrienden en kennissen. Van hen is geen laatste rustplaats bekend, nergens kan een gedenksteen worden gevonden. Daardoor worden de 102.000 stenen door velen ervaren als een directe 'verwijzing' naar hun dierbaren.

Bron: website kamp Westerbork.


5 opmerkingen:

 1. Wat een indrukwekkende serie, Truus. Ik ben nooit in Westerbork geweest. Lijkt me een interessant, maar niet echt vrolijk, uitstapje. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is goed dat dit altijd onder de aandacht blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Truus,
  Heel indrukwekkende serie foto's om te zien. Ik ben daar nooit geweest. Maar ik ben heel erg gevoelig in. Ik vind zo erg wat er gebeurt is. Maar het wel goed dat je keertje je logje zet. Mooie foto's gemaakt.
  Ik ben stil van.

  Fijn dag.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is de tijd van herdenken, dus dit log is zeker op zijn plaats. Het blijft indrukwekkend en afschuwelijk.
  Groeten Anne-marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben daar ook al een paar keer
  geweest, je word er altijd weer stil van!
  erg indrukwekkend...
  Mooie Blog!!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen